Komentarze: 0
Czym byłby dzisiejszy świat bez kawy? Trudno sobie wyobrazić świat bez Starbucksa – zwłaszcza dla jego stałych bywalców. Obecnie kawa to nie tylko źródło kofeiny, ale też bardzo popularny produkt handlowy, na którym zyskują również firmy niezwiązane bezpośrednio z palarniami czy kawiarniami.
Nie trudno więc sobie wyobrazić, że w takiej sytuacji coraz więcej osób myśli o karierze baristy. Zostać artystą, który doskonale zna właściwości każdego ziarenka, a także tysiące sposobów przygotowania go. Któż nie marzył o tym, żeby wstać rano i napić się świeżo zmielonej, aromatycznej kawy, nie zaś czegoś przypominającego barwioną wodę z czarnym piaskiem na dnie.
Prawdą jest jednak, że droga do zostania baristą nie jest usłana różami. Wymaga to dużo praktyki, doświadczenia z różnymi rodzajami kaw z odległych zakątków świata, aby móc wybrać ten najbardziej pasujący do okazji. Trzeba też poznać wszystkie akcesoria baristy, nie tylko szeroko rozpoznawaną kawiarkę.
Rola prawdziwego baristy to nie tylko umiejętność obsługi maszyny do robienia latte czy ekspresu do kawy - jedne z popularnych akcesoriów baristy. Tutaj konieczne jest posiadanie szczególnie wrażliwego smaku, miłości do kofeiny oraz zmysłu artystycznego – zdobienie latte uroczymi obrazkami z mleka jest dzisiaj wiodącym standardem.