Archiwum 23 grudnia 2017


gru 23 2017 Szafy chłodnicze
Komentarze: 0

Szafa chłodnicza jest to niezbędny asortyment, jaki jest wykorzystywany w gastronomii. Nie powinniśmy jednak mylić szał chłodniczych z lodówkami.

 

Co to jest szafa chłodnicza ?

 

szafy chlodniczeSzafy chłodnicze są to wielkogabarytowe sprzęty chłodnicze, które pracują w zakresie temperatur od jednego do piętnastu stopni Celsjusza. Ich pojemność jest dość duża bowiem wynosi do 1,6 metra sześciennego. Czasem można spotkać szafy dwu-funkcyjne, chłodniczo-mroźnicze. Mają one dwie komory, który pracują w zakresach temperatur szafy chłodniczej oraz do minus dwudziestu stopni Celsjusza.    


Po co nam szafa chłodnicza?


Szafa chłodnicza pozwala nam na zredukowanie ilości lodówek, jaką musieli byśmy posiadać, prowadząc lokal gastronomiczny. Szafa ma dużą pojemność więc możemy posiadać jedną szafę lub dziesięć lodówek. Szafa umożliwia również na przechowywanie towaru wielkogabarytowego, którego normalnie nie moglibyśmy zmieścić do klasycznych urządzeń chłodniczych.


Jakie są zalety szaf chłodniczych ?


Szafy te są oszczędnością energii oraz miejsca (jedna szafa w dużej obudowie lub dziesięć lodówek w wielu obudowach). Szafy są przystosowane do obsługi gastronomii, dlatego łatwo je się myje. Dodatkowo w zależności od modelu mają szereg różnych udogodnień.